Utvalg: | Planutvalget |
---|---|
Dato: | 21.06.2018 17:00 - 18:15 |
Møtested: | Formannskapssalen |
Sakskart: | ![]() ![]() |
Møteprotokoll: | ![]() |
Vedtak:
Protokoll fra Planutvalget 7. juni 2018 godkjennes slik den foreligger.
Votering:
Enstemmig godkjent.
Vedtak:
Privat forslag til detaljregulering Del av Grini gård gbnr. 33/2, planID 2017008, plankart dokument 3869675 og bestemmelser, dokument 4041409, vedtas, jf. plan- og bygningsloven § 12-12.
Votering:
Rådmannens forslag ble vedtatt med 4 mot 1 stemmer (V).
Innstilling:
Forslag til endring av reguleringsplan for Tanumveiområdet, planID 1993022, som vist på kart, dokument 3487062, fremmes, jf. plan- og bygningsloven §§ 12-11.
Planutvalget anbefaler etableringen av stien i jordkanten fra Tanumveien ved nr. 109C og 115 i retning Tanum kirke. Dette med tanke på å etablere en trygg gang og sykkelforbindelse mellom Tanum skole og Tanum kirke. Tanumveien er dårlig tilrettelagt for gang og sykkeltrafikk. Stien vil ved etablering være en trygg ferdselsåre for barn og unge.
Rådmannen bes revidere plankartet før saken går videre til formannskap og kommunestyret.
Votering:
Ved alternativ votering mellom rådmannens forslag og forslag fra Hegge/Jensen, ble forslag fra Hegge/Jensen vedtatt med 3 mot 2 stemmer (Ap, V).
Vedtak:
1. Forslag til områderegulering for Fossum, planID 2012012, plankart dokument 3991 871, bestemmelser dokument 4006137sendes på høring og legges ut til offentlig ettersyn, jf. plan- og bygningsloven § 12-9 med flgnde endriger:
Bestemmelsenes § 3.1.5 Boligtyper, bruksareal og bygningshøyder
Det skal vektlegges varierte boligtyper og – størrelser.Herunder småhusbebyggelse, rekke og kjedehus inntil 5 etasjer
Bestemmelsenes § 2.9 Parkering: Parkeringsnorm vedtatt i kommuneplanen legges til grunn og erstatter tabellen.
2. Da realisering av utbyggingsplanene på Fossum ligger et stykke fram i tid er det viktig at framtidens miljø- og utbyggingsløsninger blir lagt til grunni kommende detaljplaner. Oppdatert miljøoppfølgingsprogram og mobilitetsplan skal utarbeides ved første detaljregulering.
3. Før regulering av delområdene finner sted, skal det gjennomføres arkitektkonkurranse/alternativvurderinger. Bærum kommune skal konsulteres i forbindelse med utforming av program for arkitektkonkurranse/alternativvurdering og ved valg av alternativ.
4. Grunneier må i samarbeid med Bærum kommune finne fullverdig og minst like stort dyrkbart areal til erstatningfor medgått dyrkbart areal til idrettsanlegg på Smiejordet.
Votering:
Fellesforslag foreslått av Hegge ble enstemmig vedtatt.
Fellesforslag fremmet av Pedersen ble vedtatt med 4 mot 1 stemmer (V).
Forslag fra Pedersen fikk 1 stemme (Frp) og falt.
Forslag fra Barland fikk 1 stemme (V) og falt.
Forslag fra barnas representant følger saken.
Rådmannens forslag, med vedtatte endringer i forgående voteringer, ble enstemmig vedtatt.
Vedtak
Privat forslag til reguleringsplan, detaljregulering for Sandviksveien 73 og 75, planID 2017003, plankart dokument 3867466, og bestemmelser, dokument 3867462, fremmes, jf. plan- og bygningsloven § 12-11 med følgende endring:
Gangfelt øst for Solvikveien vurderes fram til 2. gangsbehandling.
Votering:
Rådmannens forslag ble enstemmig vedtatt.
Fellesforslaget ble enstemmig vedtatt.
Vedtak:
Privat forslag til reguleringsplan, detaljregulering for Søndre Gjettum gård, planID 2017019, plankart dokument 3948866, og bestemmelser, dokument 3937740, fremmes, jf. plan- og bygningsloven § 12-11 med følgende tillegg:
1. Det avsettes 3 gjesteparkeringsplasser i tillegg til boligparkering.
2. Alle parkeringsplasser skal ha ladeuttak for elbil, dette gjelder ikke gjesteplassene.
Votering:
Rådmannens forslag ble enstemmig vedtatt.
Fellesforslagets punkt 1 ble vedtatt med 4 mot 1 stemmer (V).
Fellesforslagets punkt 2 ble enstemmig vedtatt.
Vedtak:
Forslag til planprogram for reguleringsplan Oksenøyveien nord, dokument 4024557, sendes på høring og legges ut til offentlig ettersyn, jf. plan- og bygningsloven § 12-9 med følgende tillegg:
1. Bærum kommune støtter intensjonen i planprogrammet med hensyn til å transformere området fra næring og parkering til blandet arealbruk med vekt på boliger, næring mot E-18, publikumsrettede aktiviteter og en urban akse mellom Lysaker og Fornebu.
2. Bærum kommune ser positivt på en forlengelse av lokket over Snarøyveien mot nord, for å muliggjøre en viktig stedstilpasning for området.
Tilnærmet samtidig som at planprogrammet legges ut til offentlig ettersyn, varsles det oppstart av detaljregulering for Fornebuveien 35 (Teleplanbyen).
Votering:
Rådmannens forslag, med tillegg fra Udnes, ble enstemmig vedtatt.
Vedtak:
Planutvalget slutter seg ikke til rådmannens begrunnelse og omgjør vedtaket av 16.02.2018 og gir dispensasjon for oppføring av bryggeanlegg som omsøkt.
Tiltaket er i strid med reguleringsbestemmelse § 5, kommuneplanens arealformål nåværende grøntstruktur og kommuneplanens byggegrense § 11.5 som sier at tiltak skal plasseres minst 30 meter fra strandlinjen, og kan ikke godkjennes med mindre det gis dispensasjon etter pbl § 19-2.
Reguleringsbestemmelse § 5 bokstav a) samt bokstav c) er en utformingsbestemmelse hvor formålet er å fastsette konkret utformingen av brygger som kan settes opp i området. Iht. til denne bestemmelsen kan det oppføres brygger inkl. utligger på totalt 7,5 meter ut i sjøen. Utfra ovennevnte så fremkommer det klart at etablering av 4 store fellesbrygger avviker betydelig fra bestemmelsen om hvorledes utformingen av bryggene skal være. Etablering av 4 fellesbrygger som i utstrekning går ut over størrelsen og utformingen fastsatt i reguleringsbestemmelsen § 5, vil sette hensynene bak bestemmelsen til side, men etter planutvalgets oppfatning vil hensynet bak bestemmelsen ikke bli vesentlig tilsidesatt.
Fordelsvilkåret knytter seg hovedsakelig til de samfunnsmessige hensyn av planfaglig og arealdisponeringsmessig karakter. Ulempene ved en dispensasjon består i de virkningene som kan initieres dersom utformingsbestemmelsen § 5 fravikes. Konkrete fastsatte bestemmelser vil sørge for at området brukes i tråd med intensjonen og innenfor det arealet man har til disposisjon. Da dagens bryggeanlegg har en plassering hvor avstanden mellom de enkelte bryggene er så smal at den ikke tilfredsstiller dagens norm for slike brygger slik at innseilingen blir for trang, og da bryggeplassene i tillegg er for smale etter dagens standard og uansett har behov for oppgradering, finner planutvalget at fordelene ved en dispensasjon i dette er klart større enn ulempene etter en samlet vurdering.
Formålet med kommuneplanens § 11.5 er å hindre etablering av tiltak nærmere sjø enn 30 meter. Bestemmelsen gjelder uavhengig av arealformålet som er angitt på land. Selve landgangen til 3 av flytebryggene festes til en støpt gangbane som etableres på fjellet. Gangbanen er vist med en ca. lengde på 55 meter og med en bredde på 1,0 meter. Da landfeste og gangbane i seg selv ikke utgjør store volumer når det gjelder høyde, vil tiltaket likevel nedbygge strandsonen i noe grad. Planutvalget finner imidlertid at hensynet bak bestemmelsen ikke blir vesentlig tilsidesatt ved en dispensasjon. Da området i sjøen er regulert til småbåthavn, og da gangbanen vil lette atkomsten til flytebryggene samtidig som fremkommeligheten i området forbedres både for brukerne av bryggene og allmenheten , finner planutvalget at fordelene ved en dispensasjon fra kommuneplanens § 11.5 er vesentlig større enn ulempene etter en samlet vurdering.
Hensynet bak arealformålet grønnstruktur er bla å bidra til å sikre tilgjengelighet til grøntområder, hindre nedbygging etc. Da landfeste og gangbane i seg selv ikke utgjør store volumer når det gjelder høyde, vil tiltaket likevel nedbygge strandsonen i noe grad. Planutvalget finner imidlertid at hensynet bak bestemmelsen ikke blir vesentlig tilsidesatt ved en dispensasjon. Da området i sjøen er regulert til småbåthavn, og da gangbanen vil lette atkomsten til flytebryggene samtidig som tiltaket ikke forhindrer en mulig fremtidig turvei gjennom området, finner planutvalget at fordelene ved en dispensasjon fra arealformålet grønnstruktur er vesentlig større enn ulempene etter en samlet vurdering.
Votering:
Ved alternativ votering mellom rådmannens forslag og forslag fra Udnes, ble forslag fra Udnes vedtatt med 3 mot 2 stemmer (V, Ap).
Forslag fra barnas representant følger saken.
Vedtak:
Planutvalget slutter seg ikke til rådmannens begrunnelse. Vedtaket av 15. mai 2018 omgjøres, og det gis tillatelse til utvidelse av takopplett som omsøkt.
Begrunnelse
Søknaden om mindre utvidelse av takopplett ble opprinnelig avslått i vedtak av 15. mai 2018, med hjemmel i pbl. § 29-2, da tiltaket ble vurdert til å ikke inneha gode visuelle kvaliteter i forhold til dets bygde omgivelser. Den nærmere begrunnelsen bak dette var at tiltaket ville bryte med den enhetlige utformingen av takopplett i nærområdet. Tiltaket ble vurdert å være i henhold til øvrige regler gitt i eller i medhold av plan- og bygningsloven.
Planutvalget er ikke enig i rådmannens vurdering av tiltakets visuelle kvaliteter. Tiltaket er veldig lite, vil kun medføre en liten endring av utformingen av takopplettet, og vil knapt være synlig for andre enn hjemmelshaverne. Med bakgrunn i dette er det planutvalgets oppfatning at tiltakets visuelle kvaliteter ikke vil bryte med dets bygde omgivelser i en slik grad at det er grunnlag for å gi avslag etter pbl. § 29-2. Ettersom tiltaket for øvrig er i tråd med gjeldende regler, har tiltakshaver et krav på tillatelse.
Votering:
Fellesforslaget ble enstemmig vedtatt.
Vedtak:
Planutvalget slutter seg ikke til rådmannens begrunnelse, og omgjør vedtaket av 04.04.2018 og gir dispensasjon for tilbygg som omsøkt
Hensynene bak krav om detaljplan (bebyggelsesplan) ved feltutbygginger, er å sette en ytre ramme for, eller konkret bestemme, bygningsvolum og bygningsplassering i området. Bebyggelsesplanen styrer fortettingen i det enkelte feltet, og sikrer et ordnet bebyggelsesmønster, visuelle kvaliteter i den enkelte bygning og bygningene imellom, atkomst, uteoppholdsarealer og parkering. Etter at feltet ble bygget ut er det gitt dispensasjoner til enkelte utvidelser utover regulerings- og bebyggelsesplanens rammer, for det meste mindre utvidelser knyttet til inngangsparti eller veranda. Det er også gitt enkelte tillatelser til tilbygg på gavlvegg på endetomter. Omsøkt vindfangtilbygg følger utvidelsesprinsippet til tidligere godkjente vindfangutvidelser i Haugergrenda 9, 15, 22 og 27. Slike utvidelser i forlengelsen av eksisterende tak inntil eksisterende bod endrer ikke bebyggelsens fasadeuttrykk. Tilbygget vurderes som godt tilpasset eksisterende bebyggelse. Tilbygget er lite, og plasseres der taket er lavest, og har dermed en lite fortettende virkning på området. Planutvalget kan ikke se at hensynene bak gjeldende regulerings- og bebyggelsesplan blir vesentlig tilsidesatt dersom det gis dispensasjon til omsøkte tiltak.
Fordelsvilkåret refererer i utgangspunktet ikke til fordeler for tiltakshaver, men fordeler for tomten og området. Det er i hovedsak de samfunnsmessige hensyn (allmenne interessene) av planfaglig og arealdisponeringsmessig karakter som tillegges vekt, og som må avveies når det snakkes om fordeler og ulemper. Eksisterende vindfang med BRA = 3,5 kvm er upraktisk med liten oppbevaringsplass for klær og sko. Utvendig sportsbod er på kun 3,5 kvm BRA. Omsøkt utvidelse vil medfører at eksisterende vindfang og sportsbod bruksendres til bod/allrom og hall/WC, mens vindfang flyttes til det nye tilbygget, Det er videre en fordel at tilbygget følger etablert utvidelsesprinsipp i området slik at bebyggelsens enhetlige karakter opprettholdes. Planutvalget anser at fordelene ved å dispensere er klart større enn ulempene etter en samlet vurdering.
På bakgrunn av gitt dispensasjon vil bygningssjefen behandle saken videre.
Votering:
Ved alternativ votering mellom rådmannens forslag og Pedersens forslag, ble Pedersens forslag vedtatt med 4 mot 1 stemmer (V).
Vedtak:
Ut fra opplysningene i klagen om at boden kan etableres under godkjent terrasse uten at denne heves i høyden, er Planutvalget positiv til å kunne gi dispensasjon fra byggeforbudssonen i kommuneplanen § 11.5. Hensynene bak byggegrensen blir ikke satt til side i særlig grad når boden ikke kommer nærmere sjøen enn eksisterende terrasse og blir lite synlig under terrassen, samtidig som uttak av masser til boden er lite da en allerede har fått tillatelse til utgraving av kjeller under huset. Samlet sett finner Planutvalget at det foreligger en klar overvekt av fordeler som taler for å gi dispensasjon til et revidert tiltak, når boden skal brukes til lagring av hagemøbler og båtutstyr.
Bygningssjefen bes behandle endringssøknaden videre når ansvarlig søker har innsendt revidert tegningsgrunnlag.
Votering:
Forslag fra Udnes ble enstemmig vedtatt.
Vedtak:
Planutvalget slutter seg ikke til rådmannens begrunnelse og omgjør vedtaket av
20.02.2018, og gir dispensasjon for fradeling av tomt som omsøkt.
Tiltaket er i strid med gjeldende reguleringsplan som kun viser ett hus på eiendommen og ingen fradelingsmuligheter, slik at fradelingen ikke kan godkjennes med mindre det gis dispensasjon etter plan- og bygningsloven § 19-2. Hensynene bak reguleringsplanen som er styrket av kommuneplanens § 2.2a, er bl.a. å hindre uønsket fortetting. Da eiendommen ligger i et område som allerede er forholdsvis tett bebygd og da tiltakseiendommen er forholdsvis stor, kan planutvalget ikke se at hensynene bak bestemmelsen blir vesentlig tilsidesatt dersom det gis dispensasjon i dette ene
tilfellet.
Eiendommen har et totalt areal på 2068 m2, og etter deling vil gjenværende tomt få et areal på 1090 m2 og ny tomt et areal på 978 m2. Sett hen til kvalitetskravene i kommuneplanen og at det er unntak fra plankrav for en eneboligtomt større enn 800 m2, vurderer planutvalget at dette er en av få tomter i området som vil oppfylle disse kravene. Det er også vektlagt at eiendommen har et utbyggingspotensial i henhold til reguleringsplanens utnyttelsesgrad, og at det er en stor fordel for eiendommen og området at utbygging av eiendommen skjer i form av en ny bygningskropp istedenfor et stort tilbygg på eksisterende boligbygg, som er tegnet av arkitekt Arne Arneberg. Selv om den nye boligen vil medføre en ytterligere fortetting av området, finner planutvalget under henvisning til ovennevnte at fordelene ved en dispensasjon er vesentlig større enn ulempene etter en samlet vurdering.
På bakgrunn av gitt dispensasjon vil reguleringssjefen behandle delesaken videre.
Votering:
Ved alternativ votering mellom rådmannens forslag og forslag fra Pedersen, ble Pedersens forslag vedtatt med 4 mot 1 stemmer (V).
Vedtak:
Saken sendes tilbake til rådmannen for oppfølging av spørsmålet om varsling av søknaden overfor Løkenhavna Huseierforening 1, da tiltaket går inn på den private veien gjennom området, som er del av fellesarealet eid av huseierforeningen. Det savnes også dokumentasjon på at skoletomt 91/640 er varslet om søknaden.
Votering:
Ved alternativ votering mellom rådmannens forslag og forslag fra Udnes, ble forslag fra Udnes vedtatt med 4 mot 1 stemmer (V).
Vedtak:
Planutvalget slutter seg til rådmannens begrunnelse, og omgjør ikke vedtaket av 21.03.2018.
Saken sendes Fylkesmannen som avgjørende organ.
Votering:
Rådmannens forslag ble enstemmig vedtatt.
Vedtak:
Planutvalget slutter seg til rådmannens begrunnelse, og omgjør ikke vedtaket av 21.03.2018.
Saken sendes Fylkesmannen som avgjørende organ.
Votering:
Rådmannens forslag ble enstemmig vedtatt.
Vedtak:
Refererte dokumenter tas til orientering slik de foreligger.
Votering:
Enstemmig godkjent.
Vedtak:
Privat forslag til reguleringsplan, detaljregulering for Lommedalsveien 289 alternativ 2, planID 2016004, plankart dokument 4048207 og bestemmelser, dokument 4054879, vedtas, jf. plan- og bygningsloven § 12-12.
Votering:
Ved alternativ votering mellom rådmannens forslag og forslag fra Udnes, ble forslag fra Udnes vedtatt med 4 mot 1 stemmer (V).
Politiker | Parti | Medlemstype | E-Post |
---|---|---|---|
Ole Kristian Udnes | H | Utvalgsleder | ole.udnes@baerum.kommune.no |
Terje Hegge | H | Nestleder | terhegge@online.no |
Ida Ohme Pedersen | Frp | Medlem | ida_opedersen@hotmail.com |
Roger Jensen | Ikke politiker | Medlem | roger.jensen@baerum.kommune.no |
Tiril Eid Barland | V | Medlem | Tiril.barland@venstre.no |
Kari Aalerud | Ap | Varamedlem | kariaale2@mac.com |