Utvalg: | Planutvalget |
---|---|
Dato: | 10.09.2020 17:00 - 20:00 |
Møtested: | Formannskapssalen |
Sakskart: | ![]() |
Møteprotokoll: | ![]() |
Vedtak:
Protokoll fra Planutvalget møte 27. august 2020 godkjennes slik den foreligger.
Votering:
Enstemmig godkjent.
Vedtak
Planutvalget slutter seg til kommunedirektørens begrunnelse, og omgjør ikke den del av vedtaket som gjelder avslag på dispensasjon for garasjetilbygget mot nordøst (Lomma). Planutvalget legger vekt på at det er viktig å opprettholde vegetasjonssonen langs vassdragene.
Planutvalget tar klagen delvis til følge og gir dispensasjon slik at eiendommens bebyggelse (i LNF-område) kan overskride tillatt grad av utnyttelse, ved at del av boligens underetasje bruksendres til boligformål (generasjonsbolig) og utvides med nytt inngangsparti mot sørvest.
Begrunnelse:
Planutvalget har vært på befaring, og vurderer at en dispensasjon for å overskride utnyttelsesgraden ikke setter hensynene bak kommuneplanen (§ 33.2) vesentlig til side, jf plan- og bygningsloven § 19-2. Selv om boarealet øker, er utvidelsen av boligen liten med et mindre tilbygg i én etasje, som har liten nedbyggende effekt for omgivelsene.
Det er en ulempe at utnyttelsesgraden overstiges, men Planutvalget vurderer at ulempen er liten når bebyggelsen i LNF-område kun utvides med et lite, lavt tilbygg i én etasje som ikke nedbygger eiendommen i særlig grad. Det er en fordel at tilbygget er plassert i god avstand fra eleven Lomma, og at det har en god terrengtilpasning og er lite eksponert for omgivelsene. Det er også en fordel at det er etablert en funksjonell generasjonsleilighet i boligen, som for stor del er gjort ved bruksendring av eksisterende underetasje uten store fasadeendringer. Det er også vektlagt som en fordel at tilbygget etablerer et inngangsparti på bakkenivå som gir god tilgjengelighet, slik at leiligheten egner seg godt til generasjonsbolig. Samlet sett finner Planutvalget at det foreligger en klar overvekt av fordeler som taler for å gi dispensasjon. Etter dette er begge vilkårene for å gi dispensasjon oppfylt.
Klager har med dette fått delvis medhold i sin klage. Da vedtaket er delvis omgjort, oversendes ikke saken til Fylkesmannen. Planutvalgets vedtak kan påklages innen 3 uker. Dersom klager ønsker å opprettholde sin klage på avslag på dispensasjon for garasjetilbygg er det tilstrekkelig at man sender inn en kort erklæring på dette til Bærum kommune.
Votering
Espeliens forslag fikk 1 stemme og falt.
Ved alternativ votering mellom kommunedirektørens forslag og fellesforslaget fremmet av Gjølme, ble fellesforslaget vedtatt med 8 mot 1 stemmer (SV).
Vedtak:
Planutvalget slutter seg til kommunedirektørens begrunnelse, og omgjør ikke vedtaket av 20.5.2020.
Saken sendes Fylkesmannen som avgjørende organ.
Votering
Ved alternativ votering mellom kommunedirektørens forslag og Espeliens forslag, ble kommunedirektørens forslag vedtatt med 8 mot 1 stemmer (Frp).
Vedtak
Planutvalget omgjør bygningssjefens vedtak av 13. mars 2020 og gir dispensasjon fra § 29-4 for mønehøyde på bolig. Det omsøkte tiltakets utforming og plassering er av Planutvalget vurdert å ikke være i strid med strøkets karakter, og trenger følgelig ikke dispensasjon fra § 2 i reguleringsbestemmelsene.
Bygningssjefen bes følge saken opp videre ovenfor tiltakshaver.
Begrunnelse:
Planutvalget gjennomførte befaring av eiendommen samt omkringliggende bebyggelse 8. september 2020.
Som det fremkommer av søknaden fører terrengendringer i forkant av eksisterende bolig til at gjennomsnittlig terreng blir lavere, og krav til 9 meters mønehøyde i pbl. § 29-4 overskrides. Søknaden om dispensasjon er i det vesentlige begrunnet med at det er en liten del av taket som er over 9 meter, og at dette i stor grad skyldes en skarp takvinkel. Da høyde økes grunnet senkning av terreng medfører en dispensasjon ingen endring fra dagens situasjon for naboer. En større del av fasaden vil bli synlig, men grunnet boligens plassering er det svært begrenset hvilken visuell virkning dette vil få. Slik Planutvalget vurderer det vil en dispensasjon fra kravet til 9 meters mønehøyde gi svært beskjedne ulemper. Samtidig vil en dispensasjon muliggjøre en utnyttelse av sokkeletasjen, og gi en forbedret funksjonalitet for eksisterende bolig. Etter Planutvalgets vurdering vil fordelene ved å gi dispensasjon være klart større enn ulempene etter en samlet vurdering. En dispensasjon vil heller ikke føre til at hensynene bak kravet til mønehøyde blir vesentlig tilsidesatt.
Planutvalget observerte på befaringen at det langs Gamle Solbergvei er en rekke ulike typer boliger, slik som klager også anfører. Gamle Solbergvei 23 og 25 ligger relativt tett og er oppført med flatt tak og nr. 31 er oppført som bakenforliggende bebyggelse til nr. 33. Det er ingen konsekvent byggelinje. Med tanke på den differensierte bebyggelsen fremstår det som usikkert nøyaktig hva som er strøkets karakter og som utgjør det beskyttelsesverdige etter § 2 i reguleringsbestemmelsene. Bygningssjefen har vist til at tiltaket vil fremstå som to eneboliger fordi mellombygget er så lite, og at bebyggelsen vil fremstå som bredt, stort og ruvende på åskammen. Planutvalget vil vise til at tiltaket er innenfor grad av utnyttelse, og i det vesentlige innenfor høydekravene, og at tiltakets volum dermed i all hovedsak er innenfor det som kan tillates på tomten. Ut fra befaringen er det også vår oppfatning at tiltaket ikke vil gi store visuelle virkninger med sin plassering, da den ligger inne i en lite trafikkert vei, og vinkelen på terreng tilsier at det hovedsakelig er motstående åskam som vil se mot tiltaket. Etter planutvalgets vurdering er det omsøkte tiltaket ikke i strid med § 2 i reguleringsbestemmelsene, § 7.2 i bestemmelsene til kommuneplanens arealdel eller pbl. § 29-2, og tiltaket er ikke avhengig av dispensasjon.
Votering
Kommunedirektørens forslag fikk 2 stemmer (V, SV) og falt.
Ved alternativ votering mellom Kleppes forslag og fellesforslaget fremmet av Gjølme, ble fellesforslaget vedtatt med 7 mot 2 stemmer (Ap, SV).
Innstilling:
Privat forslag til reguleringsplan, detaljregulering for Storøykilen, planID 2016025, som vist på plankart dokument 5007491 og i bestemmelser, dokument 5007436 vedtas, jf. plan- og bygningsloven § 12-12 med følgende endringer og tillegg:
Bestemmelsene
§ 5.4 Det tillates pergola eller annen åpen overdekning i felles uteoppholdsareal, med unntak av på takterrasser.
§ 12: stryke pergola eller lignende.
Ny bestemmelse: Det tillates tiltak for solskjerming på 20% av felles takterrasse.
Sosial bærekraft
Planutvalget ber utbygger vurdere å avse et mindre areal til kafé /bevertningssted innenfor avsatt areal på feltet.
Bofellesskap
Det finnes allerede forskning, både norsk og internasjonalt, som viser at bofelleskap kan bidra til utvidet naboskap, muligheter for sosial kontakt, og bidra til økt livskvalitet og trygghet i hverdagen. Boliger med fellesarealer kan være et viktig boligtilbud for en økende andel eldre, enslige, enslige forsørgere og barnefamilier. Den pågående koronakrisen viser med all tydelighet betydningen av det nære naboskapet.
Fornebu felt 9.6 har kommet langt i planleggingen. Planutvalget håper allikevel bofelleskap kan tas opp til vurdering i dette prosjektet, men ikke minst at det er mulig å komme tilbake til nye boformer i kommende prosjekter.
Planutvalget ber om at det vurderes å innpasse et prosjekt i felt B9.6 med bofellesskap, som et delprosjekt med brukermedvirkning i ett av kvartalene.
Arkitektur
Fornebu felt B9.6 er en betydelig utbygging. Det utgjør 31.5 dekar med over 23.000 kvadratmeter boligareal. Det oppfordres til å bruke flere ulike arkitekter i gjennomføringen av utbyggingen for å oppnå god og variert formgivning innenfor reguleringsområdet.
Votering
Fellesforslag fremmet av Gjølme om sosial bærekraft ble enstemmig vedtatt.
Forslag fra Espelien fikk 1 stemme og falt.
Fellesforslag fremmet av Zimmer fikk 4 stemmer og falt (MDG, SV, Ap, V).
Fellesforslag fremmet av Malmer Solli ble enstemmig vedtatt.
Forslag fra Bøe om bofellesskap ble vedtatt med 8 mot 1 stemmer (Frp).
Forslag fra Bøe om arkitektur ble vedtatt med 7 mot 2 stemmer (Frp, MDG).
Kommunedirektørens forslag med vedtatte endringer og tillegg ble vedtatt med 8 mot 1 stemmer (Frp).
Vedtak:
I medhold av plan- og bygningsloven kap. 19, §§ 19-2 og 19-3, gis dispensasjon fra formål bolig i reguleringsplan for Blommenholm gård planID 1947102, for etablering av familiebarnehage. Dispensasjonen er midlertidig og gjelder for tre årfra den dag lokalene tas i bruk.
Dispensasjon gis på følgende vilkår:
Saken følges opp videre av bygningssjefen, som behandler selve søknaden om tillatelse.
Votering
Kleppes forslag punkt 1 fikk 4 stemmer og falt (Ap, Frp, SV, V).
Kleppes forslag punkt 2 fikk 1 stemme og falt (Ap).
Kleppes forslag punkt 3 fikk 3 stemmer og falt (Ap, Frp, SV).
Kommunedirektørens forslag ble vedtatt med 5 (H, MDG) mot 4 stemmer (Ap, Frp, SV, V).
Vedtak:
Refererte dokumenter tas til orientering slik de foreligger med følgende tillegg:
Små og rimelige boliger
Det vises til referatsak, dokument nr. 1: «Små og rimelige boliger svar på bestilling fra Planutvalget»: Notatet sendes formannskapet til orientering. Eventuelle innspill fra planutvalget vedlegges.
Oversendes kommunedirektøren
Det vises til dokument nr. 8: "Møte i Planutvalget 10. september - spørsmål og svar":
I møte 11. juni viste Strand Molle til reguleringsplan for Isi Miljøpark, Østlandsjords virksomhet og ba om en redegjørelse fra administrasjonen vedrørende ulovligheter på området. Molle etterlyste status for saken. Kommunalsjefen besvarte spørsmålet og vil redegjøre ytterligere for Planutvalget så snart som mulig.
Votering:
Enstemmig godkjent.
Kleppes forslag ble enstemmig vedtatt.
Oversendes kommunedirektøren
Det vises til dokument nr. 8: "Møte i Planutvalget 10. september - spørsmål og svar":
I møte 11. juni viste Strand Molle til reguleringsplan for Isi Miljøpark, Østlandsjords virksomhet og ba om en redegjørelse fra administrasjonen vedrørende ulovligheter på området. Molle etterlyste status for saken. Kommunalsjefen besvarte spørsmålet og vil redegjøre ytterligere for Planutvalget så snart som mulig.
Vedtak:
Dokumenter tas til orientering slik de foreligger.
Votering:
Enstemmig godkjent.
Politiker | Parti | Medlemstype | E-Post |
---|---|---|---|
Eirik Trygve Bøe | V | Utvalgsleder | eirik.boe@baerum.kommune.no |
Elisabeth Hegg Gjølme | H | Nestleder | elisabeth.gjolme@baerum.kommune.no |
Reidar Kleppe | Ap | Medlem | reidar@goslia.no |
Mathias Opdal Weseth | H | Medlem | mow1@live.no |
Tone Strand Molle | H | Medlem | tsm@strandinvest.no |
Terje Hegge | H | Medlem | terhegge@online.no |
Kim Erik Zimmer | MDG | Medlem | kimz621@hotmail.com |
Anita Malmer Solli | SV | Medlem | anita.malmer@gmail.com |
Torbjørn Espelien | Frp | Varamedlem | torbjorn.espelien@baerum.kommune.no |