Utvalg: | Planutvalget |
---|---|
Dato: | 19.09.2024 17:00 - 20:00 |
Møtested: | Formannskapssalen |
Sakskart: | ![]() ![]() |
Møteprotokoll: | ![]() |
Vedtak:
Protokoll fra Planutvalgets møte 29. august 2024 godkjennes slik den foreligger.
Votering:
Enstemmig godkjent.
Innstilling:
Temaplan Aldring, mestring og muligheter vedtas med følgende tillegg:
1. Tillegg til avsnittet: «Dette skal vi oppnå/Bo hjemme så lenge som mulig»:
Sosial bærekraft har betydning for innbyggernes opplevelse av blant annet tillit, trygghet og tilhørighet. Hvordan boliger og nabolag utformes har stor betydning for livskvalitet. Gjennom ulike delekonsepter og bofellesskap kan det stimuleres til sosialt fellesskap og inkludering. Eksempler her er Vindmøllebakken og Vålandstunet i Stavanger. I Bærum har vi bl.a. Grorudhaugen og Kollen, og i Vallerveien 146 bygges konseptet «Det gode nabolag».
Ved tilpassing av bolig kan den enkelte bli mer selvhjulpen, og behov for omsorgstjenester kan reduseres. Sosiale fellesskapsarenaer forebygger ensomhet og øker livskvaliteten.
Mange eldre gir uttrykk for at de ønsker å forbli i området de bor i, men flytte til en mindre bolig. Slik vil de kunne opprettholde kontakten med kjente i nærområdet.
Kommunen bør ta en pådriverrolle i boliginnovasjon, nabolagskvalitet og aldersvennlig utvikling, ved å:
- utvikle egne boligprosjekter – og selge boliger tilrettelagt for bofellesskap og deleløsninger tilpasset eldre innbyggere eller på tvers av alders- og målgrupper
- selge kommunale eiendommer med vilkår om tilrettelegging for aldersvennlige boliger/bofellesskap og sosial bærekraft
- tydeliggjøre kommunens forventninger til private utbyggere om å tilrettelegge for sosial bærekraft og innslag av bofellesskap/deleløsninger i større boligprosjekter
2. Nytt punkt under: «Slik skal vi følge opp planen, Bolig»:
Realisering av nye boformer/bofellesskap.
Kommunen har flere eiendommer som i kommuneplanens arealdel er avsatt til bolig fremtidig med hensikt at områdene brukes til pilotering av nye boformer/bofellesskap og aldersvennlige boliger. Det kan i prosjektene sikres et bolig- og beboermangfold, herunder økonomisk gunstige boliger for nyetablerere under 35 år, samt attraktive møteplasser og fellesarealer inne og ute. I tillegg må det tilrettelegges parkering for hjemmetjenesten m.m.
Kommunen har pekt ut følgende eiendommer til pilotprosjekter for nye boformer/bofellesskap:
Hans Øverlandsvei
Skolegata, Lommedalen
Niels Leuchsvei/Eiksmarka
Sonja Henies vei/Helmersveien (Henie Onstad eldresenter)
Brynsveien 88
Ringeriksveien/Vøyenenga (privat)
Dønskiveien – (vurderes ifm. strategisk plan Bærum vest)
Disse eiendommene kan realiseres i kommunal regi, eller selges til private boligutviklere med vilkår. Målet må være å definere bokonsept, boligmiks og andre vilkår, og gjennomføre detaljregulering for flere av eiendommene i løpet av kommunestyreperioden.
På Fornebu skal store utbyggere realisere tilsammen inntil 11 000 nye boliger. Bl.a. planlegger Obos innslag av seniorboliger i bofellesskap, som del av reguleringsplanen for Oksenøya bruk. Kommunen bør stille klare forventninger til alle store boligutbyggere på Fornebu om å bidra til sosial bærekraft, deleløsninger og innslag av bofellesskap. Tilsvarende bør skje ifm store utbyggingsprosjekter på Høvik, Stabekk, Bekkestua, Lysaker og Sandvika.
Oversendes hovedutvalg for aldring og mestring:
Behovet for å vie oppmerksomhet til alle brukergrupper, bl.a. dagsenterbrukere, bør følges opp av hovedutvalg for aldring og mestring.
Votering:
Forslag fra Aasberg ble enstemmig oversendt hovedutvalg for aldring og mestring.
Forslag fra Vangsnes fikk 3 stemmer og falt (Frp, V).
Fellesforslag fra Ap og SV fremmet av Kleppe fikk 2 stemmer og falt (Ap, SV).
Fellesforslag fra H, V og Frp fremmet av Hegg Gjølme, første setning i nest siste avsnitt “Disse eiendommene kan realiseres i…” tas ut fikk 2 stemmer og falt (Ap, SV).
Fellesforslag fra H, V og Frp fremmet av Hegg Gjølme ble vedtatt med 7 mot 2 stemmer (Ap, SV).
Kommunedirektørens forslag med vedtatte endringer og tillegg ble enstemmig vedtatt.
Innstilling:
Forslag til endring av Kommuneplanens arealdel 2022-2042, planID 3201_202101, som vist på kart, dokument 6949732, legges ut til høring og offentlig ettersyn, jf. plan- og bygningsloven §§ 11-17. og 11-14.
Votering:
Forslag fra Vangsnes fikk 1 stemme og falt (Frp).
Kommunedirektørens forslag ble enstemmig vedtatt.
Vedtak:
Forslag til offentlig planprogram med byplangrep for Høvik, planID 2019022, sendes på høring og legges ut til offentlig ettersyn, jf. plan- og bygningsloven §§ 4-1 og 12-9 med følgende tillegg og endringer:
1. Planområdet avgrenses slik det ble vedtatt av Kommunestyret i juni 2023, og slik det fremstår i plankartet med krav om felles plan inkludert Hellevikmyra.
2. Arbeidet med å realisere gangbro fra Kirkehøyden til Høvikveien igangsettes- og rekkefølgekrav i reguleringsplanene for Høvik sentrum, med sikte på at finansieringen skjer i form av utbyggerbidrag. Til 2. gangsbehandling bes Kommunedirektøren fremme ulike løsningsforslag til gangbro- herunder alternativer med sykkelløsning.
3. Det tilrettelegges for sosial bærekraft med innslag av bofellesskap/dele-løsninger innenfor hver detaljreguleringsplan med bolig som hovedformål.
4.Som et tillegg til høringen bes Kommunedirektøren legge frem forslag til en større differensiering av høyder/utnyttelse mellom sonene A, B, C og D.
5.Det må sikres best mulig og tilstrekkelig med tverrforbindelser over fylkesveien for å gi god mobilitet mellom øvre og nedre Høvik.
6.Frem mot 2. gangsbehandling bes Kommunedirektøren legge frem løsninger for å skape et sammenhengende sykkelveinett med gode koblinger inn mot ekspress sykkelvei.
Votering:
Forslag fra Vangsnes punkt 1, 5 og 6 fikk 1 stemme og falt (Frp)
Forslag fra Vangsnes punkt 2, 3 og 4 fikk 2 stemmer og falt (Frp og SV).
Fellesforslagene (alle partier) fremmet av Five ble enstemmig vedtatt.
Kommunedirektørens forslag ble enstemmig vedtatt.
Vedtak:
Forslag til endring av reguleringsplan for Fornebuveien 42–50, planID 1999003, som vist på endringskart, dokument 6921561 og bestemmelser, dokument 6932503, vedtas ikke.
Votering:
Kleppes forslag fikk 1 stemme (Ap) og falt.
Kommunedirektørens forslag fikk 1 stemme (Ap) og falt.
Vedtak:
Saken sendes tilbake til administrasjonen.
Votering:
Forslag fra Hegg Gjølme ble enstemmig vedtatt.
Vedtak:
Planutvalget omgjør bygningssjefens vedtak av 22.03.2024. Det gis unntak fra TEK17 §12-7 annet ledd bokstav a) for oppføring av underbygg med soverom med innvendig høyde 2,20 meter i medhold av plan- og bygningsloven §31-4.
Bygningssjefen bes følge opp Planutvalgets vedtak ovenfor tiltakshaver.
Begrunnelse
Planutvalget viser til kommunedirektørens saksfremstilling, og legger til grunn at problemstillingen i saken er hvorvidt det kan gis unntak fra TEK17 §12-7 annet ledd bokstav a) for oppføring av underbygg med soverom med innvendig høyde på 2.20 meter, jf. pbl. §31-4.
Søknaden gjelder underbygg til eksisterende bolig, med innvendig høyde 2,20 meter og med fire rom, hvorav ett soverom og tre boder. Innvendig høyde 2,20 meter i soverommet, som er rom for varig opphold, oppfyller ikke kravet i TEK17 § 12-7, annet ledd bokstav a). Byggteknisk forskrift (TEK17) § 12-7, fastsetter i bokstav a) at rom for varig opphold skal ha høyde på minimum 2,4 meter.
Hjemmelen for å gi unntak fra TEK17, følger av pbl. §31-4. Bestemmelsen er en unntakshjemmel der intensjonen er å utvide handlingsrommet for å gjøre endringer på egen eiendom, og stimulere til oppgradering av eldre bygg. Lovendringen er altså begrunnet med at det skal bli enklere å søke om unntak fra tekniske krav, i tillegg til at endringen skal gjøre det enklere for kommunen å behandle slike søknader ved å tydeliggjøre rammebetingelsene i loven.
Det er et grunnleggende vilkår for å unnta fra tekniske krav at dette vurderes som forsvarlig, se. Ot.prp.nr. 45 (2007-2008) s. 349. Fokuset i vurderingen skal være sikkerhet og helse.
I denne saken er det søkt om unntak for oppføring av underbygg med soverom på 2,20 meter. Det er derfor snakk om 20 cm lavere enn hovedregelen. Hensikten bak regelen om romhøyde på 2,40 meter er blant annet å sikre at rommet har tilstrekkelig plass til utstyr og innredning som er tilpasset det forventede bruken av rommet. I vurderingen av om det kan gis unntak, kan det vektlegges forhold som reduserer negative konsekvenser, jf. pbl. §31-4 første ledd bokstav b). I klagen er det blant annet trukket frem at soverommet får en god størrelse på 15,5 m2 og et romslig volum, i tillegg til at det skal settes inn et nytt vindu.
Det er i utgangspunktet ønskelig at romhøyden på soverommet er i tråd med hovedregelen i TEK17 §12-7 annet ledd bokstav a). Utvalget bemerker imidlertid at det kun er en mindre del av boligen som får lavere takhøyde enn hva bestemmelsen legger opp til. De andre omsøkte rommene overholder kravet i TEK17 §12-7 annet ledd bokstav b), og det er derfor kun snakk om ett av rommene som ikke overholder kravet. Tiltaket er utført og utvalget har vært på befaring på stedet. Planutvalget vil bemerke at soverommet med innsatt vindu vurderes å ha god rømningsvei og gode lysforhold, i tillegg til at rommet i volum er stort og romslig. Rommet vil ha samme gulvnivå og takhøyde som omkringliggende rom, som er tilleggsdel der kravet til høyde er 2,2 meter. Utvalget anser det ut fra dette som forsvarlig ut fra sikkerhet, helse og miljø at det gis unntak for krav til høyde for dette ene rommet, jf. TEK17 § 12-7 og PBL § 31-4.
Klagerett
Planutvalgets vedtak kan påklages til Statsforvalteren, fristen for å klage er 3 uker fra det tidspunkt underretning om vedtaket er kommet frem til parten, jfr. fvl. § 29, 1. ledd. Klagen fremsendes gjennom kommunen, jfr. fvl. § 32, 1. ledd.
Votering:
Fellesforslaget fra H og Frp fremmet av Strømme ble enstemmig vedtatt.
Vedtak:
Refererte dokumenter tas til orientering slik de foreligger.
Votering:
Enstemmig godkjent.
Vedtak:
Dokumenter tas til orientering slik de foreligger.
Votering:
Enstemmig vedtatt.
Vedtak:
Vedlagte “Uttalelse fra Bærum kommune til forslag til Krokskogporten reguleringsplan - planID 202101 i Hole kommune” oversendes Hole kommune.
Votering:
Kommunedirektørens forslag ble enstemmig vedtatt.
Politiker | Parti | Medlemstype | E-Post |
---|---|---|---|
Elisabeth Hegg Gjølme | H | Utvalgsleder | elisabeth.gjolme@baerum.kommune.no |
Dag Vangsnes | Frp | Nestleder | dvang@online.no |
Reidar Kleppe | Ap | Medlem | reidar@goslia.no |
Martin Strømme | H | Medlem | mast2305@gmail.com |
Suzanne Elisabeth Five | H | Medlem | suzannef@online.no |
Ole Johan Aulie | H | Medlem | oja@petrolex.no |
Kjersti Marie Stensrud | SV | Medlem | kjerstimarie@gmail.com |
Inger Marie Fausa Aasberg | V | Medlem | inger.marie.aasberg@gmail.com |
Hulda Tronstad | V | Medlem | hulda.tronstad@gmail.com |